8.02.2013 г.

ИСТОРИЯ НА ЛАКА!


Запитвали ли сте се от къде води началото си изкуството да се лакираме? На тази тема сме чували редица теории,затова прилагаме по-долу всичко чуто. Не можем, а и няма как да гарантираме за достоверността на всички чути теории, но те звучат така:

Лакирали са се още в древен Египет, където са използвали къна в ярки цветове. Това се случва преди около 6000 годни. Египтяните са втривали къна с ярки цветове в ноктите си и колкото по-ярък е бил цвета, толкова по-високо положение е заемал налакирания.
В Китай използвали лак преди 5000 години като дължината на ноктите била модерна и от голямо значение. Дългите нокти на жените от аристокрацията били ясен знак за това, че те не се занимават с ръчен труд. Не само жените, но и мъжете в Китай носели дълги нокти като символ на мъжественост и защита от злото. 

Във Вавилон благородниците са покривали със златни пластири ноктите си преди около 4000 годни.
Друга версия, която се среща за появата на традицията жените да се лакират гласи, че лак за нокти са използвали леките жени в миналото, за да скриват оцветяванията по ноктите си от различни болести, с които са се заразявали. Те използвали предимно червеният цвят лак, който най-плътно покривал ноктите и с помощта, на който най-добре се прикривали.

Римляните използвали лак за нокти направен от животинска мазнина и кръв, днес консистенцията на лака е далеч по-различна, но при избора на лак сред изобилието трябва да подбирате марките по качеството на съставките им. 
В тази статия ще изложа някои познати Ви, но предполагам и не дотолкова познати марки. Няма да успея да обхвана всички марки, но поне основните най-широко разпространени и тези, които не са толкова много разпространени, но имат претенцията за високо качество, така че да можете да подберете най-подходящата за Вас марка. Предполагам, че избора Ви ще зависи от качеството на лака, цветовата гама, продуктите за ръце и нокти, които марката предлага, но и от цената. Напълно възможно е да сте направили своя избор доста по-рано, но ще се радваме да бъдем полезни, ако все пак не сте наясно с всички марки и това, което те предлагат. Едни от най-широко разпространените видове лакове са от марките Golden Rose, Classics и miss Selene.

Американските лакове OPI и младежката серия на марката OPI - Nicole by OPI. Можете да ги намерите в повечето салони за красота, тъй като марката лакове се наложи в маса от студията за красота и особено в добрите салони за красота, тъй като цената им е значително по-висока, както и качеството. Лаковете на OPI можете да намерите вBeauty зоните на моловете или да ги поръчате през сайта им. Цената на един лак е 19 лева. Предлагат тематични колекции от красиви цветове лакове. Ако искате да научите повече посетете сайта им, който вече е и на български език.

„Красота до върха на пръстите” пък е мотото на известната Швейцарска марка Mavala Switzerland, която предлага заздравители, лечебни масла за нокти, избелващи продукти, подхранващи кремове за ръце и много други продукти и аксесоари  за маникюр. Тези продукти са подходящи за професионална употреба и са от висок клас. Можете да ги намерите в по-добрите и големи козметики и аптеки, както и директно чрез техния вносител на адрес.

Срокът на годност на лаковете е обозначен на всяка опаковка. Добре е да го проверявате преди да си купите лак. Повечето лакове се сгъстяват бързо и изсъхват. В случая вличние оказва и времето, когато е топло лаковете се сгъстяват най-много. Спокойно можете да използвате разредител, за да не се налага често да изхвърляте и подменяте лаковете си. Скъпите лакове са по-дълготрайни и бихте могли да ги ползвате значително по-дълго време, ако използвате разредител, за да добивате желаната плътност. Можете да направите и друго, да си купите по-евтин лак, но по-скъпа основа и топ-лак, така ноктите Ви ще бъдат защитени, лака от бързо излющване също.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания