8.02.2013 г.

ГИМНАСТИКА ЗА РЪЦЕТЕ!



Гимнастиката не само сваля напрежението и умората, натрупала се в ръцете през деня, но и предотвратява деформацията им, която може да се получи при еднообразна работа. Движенията трябва да са противоположни на тези, които се извършват през деня. Например, ако през деня пръстите на ръцете са в сгънато положение, трябва да се правят упражнения за изправяне, и обратно. Изпълнявайте всяко упражнение по 8-10 пъти. Тази гимнастика ще ви отнеме не повече от 5-10 минути. Отначало малко разтръскайте ръцете, а след това въртете китките наляво и надясно. Поставете лактите на масата, свийте и отпуснете китките на ръцете. Сложете ръцете свободно на масата. Бавно свийте китките в юмрук и ги отпуснете.
Поставете лактите на масата. Свийте ръцете в юмруци, след това рязко ги отпуснете, като отместите палеца колкото може по-далече от всички останали пръсти, събрани заедно.
Разгънете дланите и свивайте пръстите по ред, започвайки от кутрето. Отпускайте ги като започнете от палеца.Парафинотерапия
Още в древен Рим горещият парафин се е използвал непосредствено преди масаж в качеството му на отпускащо средство и натурална смазка. Французите го прилагали за лекуване на рани, а по време на Втората световна война британците лекували с него навяхвания, изкълчвания и разтягане на мускулите. Днес парафинотерапията е приятна процедура, при която козметологът поставя на кожата на ръцете топъл парафин, притежаващ висока топлоемкост и ниска топлопроводимост. Кожата понася добре горещия парафин, той не предизвиква изгаряне, дори да е нагрят до 75-80°С. В продължение на дълго време той съхранява топлината, отдавайки я постепенно на кожата. Застивайки, парафинът се свива, обхващайки плътно тъканта. В началото свиването на тъканите е много нежно, но с изстиването на парафина то се увеличава. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, но изстиващият парафин възпрепятства прилива на кръв. Ето защо освободената от него кожа е бледа и гореща при допир. Топлината подпомага разширяването на кожните пори, кръвообращението се подобрява, повишава се тонусът на мускулите и еластичността на кожата, усилва се секрецията на потните и мастните жлези. Изстивайки, парафинът създава условия за равномерен и постепенно нарастващ натиск. Това подпомага намаляването на подпухналостта и отоците. Изстиващият и втвърдяващ се парафин изглажда бръчките и пречи на разтягането на тъканите. Освен козметичен ефект, топлият парафин има и лечебни свойства. Той помага при болки, артрити, ревматизъм. Парафинотерапията обаче не е подходяща за всички. Тя е противопоказана за тези, които страдат от купероза, клаустрофобия, акне, диабет, инфекциозни заболявания, повишено кръвно налягане, а също и за тези, които имат на ръцете си открити рани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания