8.02.2013 г.

КАКВО МОГАТ ДА ПОКАЖАТ НОКТИТЕ!

Според психолози и дерматолози, формата и състоянието на ноктите може да каже много за вашия характер и здраве. Роговия слой (кератин), които се състоят ноктите, представлява особенна материя, образуваща се подобно на формирането на кожате и косата. Тъй като този слой се влияе от органите на кръвообращението, по вида на неговата повърхност може да се прецени за нарушения в организма. Освен това, психолози са открили че формата на ноктите - ни казва за определени черти в човека.

Хората с нокти с формата на "лопатка" често са класифицирани като много енергичени, реалистични хора. Техната свръхактивност може да се неутрализира със спокойни и релаксиращи упражнения и йога.

Четириъгълните нокти показват се собственика им е дисциплиран и сдържан човек с добър самоконтрол обичащ реда. За този тип хора за релаксация на мускулите и нервите са подходящи масажи на главата и вратът и краката.

Овалната и ..... (конусовидна) форма се среща често сред хората на изкуството, притежателите й често са лабилни хора които са лесно приспособими към всяка обстановка и среда. Тези хора трябва да следят състоянието на дихателните си пътища. Те могат да укрепят своите слаби страни чрез подходящи гимнастически упражнения.
Неравните нокти се срешат при хората които са егоцентрици, раздразнителни, нетърпеливи и алчни. За да се отърват от тези качества ще им помогне лека терапия с помощта на специални техники.
Вдлъбнати нокти често се срещат при хората, които са склонни към нервно изтощение. Могат да го избегнат с консумирането на храни с високо съдържание на витамини В15, D и Е и цинк.
Ноктите набраздени с надлъжни ивици може да показват липса на витамини или нарушение на стомашно-чревната функция, като може да са знак за възпалителен процес. Хората с такива нокти трябва да приемат витамин Е и витамини от група B. Освен това е много важно да следят за чревни проблеми!

Напречните канали се появят след инфекциозни заболявания (например, грип, жълтеница), или след операция, а също и след продължителна диета.
Лечението се крив в това, че веднага след като причината се отстрани, и чрез нормален хранителен режим, когато организма отново се възстанови, вдлъбнатините постепенно ще изчезнат от самосебе си.

Белите петна по ноктите могат да се дължат на различни причини: липса на калций, хормонален дисбаланс, физическо въздействие.

Лечение: Преглеждане от лекар за поставяне на диагнозам както и да не използвате остри инструменти за маникюр.

Разслояването на ноктите може да говори не само за гъбични заболявания от различно естество, но също и въздействието на домакински почистващи препарати.

Това, което ще ви помогне е да покривате винаги ноктите си с лак, той ще ги защити, не бива да забравяте и гумените ръкавици когато чистите.При съмнения за гъбична инфекция, се консултирайте с лекар.

Промяна на цвета на ноктите може да бъде причинени от никотин, проблеми с черния дроб, жлъчния мехур, инфекциозни заболявания, но може да възникне от постоянен или нискокачествен тъмен лак за нокти.

Лечение: при пушене ползвайте цигаре, така ноктите няма да имат директен контакт с никотина и няма да пожълтяват. Винаги ползвайте основа за лак за нокти. Ноктите могат да се изсветлят с лимонов сок или с внимателно пилене с финна полираща пила за естествени нокти. Ако имате съмнения за заболяване се консултирайте с вашия лекар!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания