8.02.2013 г.

ВИДОВЕ ЛАК!

Обикновен лак-Това е на-разпространения и популярен лак. Нокътят се покрива с два слоя лак, с изключение на черния и другите много тъмни цветове – те се нанасят само в един слой, а белия и много светлите цветове – те се нанасят в три слоя.

Перлен лак-Перлен оттенък, добра издръжливост. Има видима структура, затова при н...анасянето му, четката трябва да се движи равно от основата към края на нокътя.
Прозрачен лак-Използва се и като основа, и като лак за покритие. Защитава ноктите и им придава блясък. Прави цвета по-ярък. В състава му влизат анилинови оцветители.

Лак основа-Служи за изравняване на повърхността на нокътя. Има два вида основа – прозрачна и розова.

Бързо съхнещи лакове-Експресни лакове. Изсъхват за една минута.

Лакове с брокат-Прозрачен или цветен лак и брокат или блестящи фигурки с различна големина и форма, различни цветове.

Матови лакове-Нямат обичайния за лаковете блясък.
Плътен лак- прави повърхността на нокътя да изглежда гладка и кадифена. Изсъхва мигновено

Еднослоен лак-Покрива повърхността на нокътя при еднослойно нанасяне.
Укрепващи лакове-Нанасят се след маникюра. Съдържат течни копринени влакна и кератин. Защитават от въздействието на околната среда. Ноктите стават по-твърди.

Горчиви лакове-Имат горчив вкус и служат, като защита от навика да се гризат ноктите. Обикновено са зелено-прозрачен цвят.Не предизвикват контактна алергия. Тези лакове се продават в аптеките.

Хамелеон-Променят си цвета или нюанса, в зависимост от ъгъла на наклона на нокътя.

Температурни-Постепенно си променят цвета в зависимост от температурата на повърхността на нокътя. В помещение или на вън.

Ефект “стара керамика”-Повърхността изглежда все едно напукана от времето, 3 секунди след нанасянето започват да се появяват пукнатините.

Акварел-Прозрачен лак с различни нюанси. Притежава по-блестяща повърхност от обикновения лак, все едно не е изсъхнал напълно. Има нежни, приятни цветове. Добре е да се използва при френски маникюр – изглажда границата между свободния край и ложето на нокътя. В нейл-арта създава дълбочина на композицията.

Лакове Danse Legend-Лакът променя цвета си в дискотека, боулинг, казино, нощен клуб. На ултравиолетова светлина се появяват ярки цветове – розов, син, червен, зелен, лилав.

Крем-лак-Има неразтворими, гъсти пигменти. При нанасянето му се образуват черти, които могат да се използват в нейл-арта.

Лакове, съдържащи едри пигменти(слюди)-Създава грапава повърхност на нокътя.

Пил-офф-лак-Премахва се от нокътя, като едно цяло. Съдържа специални полимери. Водна основа. Този лак не подхожда за педикюр.

Лакове за рисуване-Има по-плътни и по-течни. Има и специални професионални комплекти за рисуване. Тези лакове са плътни и с чист цвят. Имат приспособление за рисуване и специална четка. (Също така може да се рисува с темперни бои, а върху отгоре да се нанесе прозрачен лак) Интересно се получава, когато за фон служи необикновен лак – хамелеон, перлен или акварел.



Магнитни лакове-Рисунките върху ноктите вече не изненадват никого. Всяка жена поне веднъж е била с декоративен маникюр, бил той с флорални орнаменти, на линии, точки, 'леопардов' и т.н. Единственият недостатък на нейла арта е, че трябва 'стабилна' ръка или талантлив майстор-маникюрист (художник), за да бъдат нарисуваните орнаменти съвършени. В допълнение - времето, необходимо за създаването на подобна красота не е никак малко, а животът на съвременната жена е достатъчно динамичен и натоварен. Въпреки това всяка дама желае да изглежда прекрасно, ето защо специалистите в областта на козметологията постоянно разработват нови, полезни и лесноизползваеми, 'умни' продукти. Такива са магнитните лакове за нокти, които са истинско откритие на сезона. Сега създаването на 3D рисунки е във възможностите на всяка жена!




НОКТИТЕ ПОКАЗВАТ СКРИТИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!

Ръцете са огледало на културата на човека. В източните култури се смята, че по тях може да се познаехарактерът на човек, а също и психическото и физическото му здраве.


Ноктите са пряко свързани със здравето ни  и всяко заболяване се отразява върху структурата им. Ако те са с розов цвят и гладка повърхност, това е доказателство за нормално оросени крайници. Но понякога по ноктите се получават петна, дъгички и други дефекти, които сигнализират за проблем в организма.



  • ако ноктите ви са твърде сухи, имате нужда от витамин А. Той се съдържа в черния дроб, яйцата и млечните продукти.
  • ако се появят бели дъгички, то не ви достигат протеини или витамин С. Хранителни източници на този витамин са плодовете и зеленчуците, като най-богати са цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут), киви, ягоди, шипки, чушките (червени и зелени), броколи и брюкселско зеле, обикновеното зеле и картофите.
  • силно чупливите нокти, които се цепят вертикално или хоризонтално, алармират за липса на витамин В. Приемането на този витамин в чисто състояние(на таблетки) не трябва да бъде в много големи количества. Месото, птиците и рибата са естествени източници, богати на витамин В.
  • ако ноктите ви са потъмнели, приемайте витамин В12 . Въпреки, че се нуждаем от много малко количество от този витамин (2-3млг), недостигът му маже да доведе до влошено здравословно състояние. Важно е да се знае, че В12 се съдържа само в животинските продукти.
  • ако ноктите ви имат синкав цвят, вероятно имате проблем с белите дробове
  • верикалните и хоризонтални черти по нокътната плочка са белег за проблеми с нервната система
  • ако ноктите ви са прекалено побелели е възможна анемия или проблем с щитовидната жлеза
  • проблем със сърцето показва черно петно на нокътя
Популярното напоследък удължаване на ноктите крие заплаха за здравето, защото един от главните компоненти, който се използва от козметиците при тази процедура, може да предизвика силна алергична реакция с необратими последствия.

Става дума за полимерния препарат метакрилат. За потвърждаването на този факт, американски учени от университета в Сиатъл (Seattle University) са изследвали жени на възраст от 20 до 70 години. Половината от тях са козметички и професионално се занимават с удължаване на нокти, а другите редовно се подлагат на тази процедура. Всички жени са били в допир с веществата, използвани в процеса на тази козметична операция. В резултат на това практически при всички са били констатирани различни видове алергии, най-вече по кожата.

ФРЕНСКИ МАНИКЮР!

Френският маникюр се е появил преди 30 години, но не във Франция, а в Холивуд. Благодарение на своята универсалност бързо става популярен по целия свят. Формата на нокътя е квадратна или полуквадратна. В края на нокътя се нанася бял лак, а по цялата му повърхност прозрачен или телесен.Произходът на този ...конкретен дизайн са трудни за проследяване. Има някои, които твърдят, че началото на френски маникюр е изобретен от Макс Фактор за ревю в Париж през 1930г . Разбира се, терминът “ френски маникюр“ е търговска марка през 1978 г. от козметичната компания Orly за първия комплект за френски маникюр .

Съществуват два вида френски маикюр : 1. бял и бежов 2. розов и прозраченОсобеното е че края на ноктите се оформят с бял лак а самите те с лак в бледи оттенъци.Формата на ноктите трябва да бъде правоъгълна.За това ноктоте се изпилват под права линия след което ъглите леко се заоблят.Да разгледаме първия вид френски манкюр.За целта ни е необходим бал и бежов лак.Придаваме форма на ноктите.С белия лак внимателно покриваме края на ноктите.В случая е удобно да се използват шаблони. Чакаме докато изсъхне.След това нанасяме бежовия лак върху останалата част от нокътя и чкаме малко да изсъне след което нанасяме заздравител. Втория вариант на френски маникюр се прави аналогично на първия.

Френският маникюр е класика в дизайна на нокти. Нокти с естествен цвят, с прецизни бели крайчета винаги са елегантни и красиви, те подхождат на всяко облекло. При изпълнението на даден дизайн с използването на лак често се налага да го подновявате, така че напластеният лак по края изглежда небрежно.Френският маникюр на акрилна основа изглежда естествено и издържа дълго време. Съществува такава разновидност на френския маникюр като „фан-френч”, когато крайчетата на ноктите не са бели, а например са розови или сини. Съвремените акрилови технологии дават възможност да се украси френчът или фан-френчът с брокат и изкуствени камъни по линията на преливането на цветовете /така наречената „линия на усмивката”/. Такъв маникюр изглежда много красиво.Всички дами несъмнено познават предимствата на френския маникюр – той придава изискан, поддържан и свеж вид на ръцете. Но както при останалите детайли на цялостния тоалет –дрехите, грима, прическите, и при маникюра са актуални разноцветните багри на пролетта.

Стигнал до наши дни френския маникюр е найпредпочитания не са в България ,но и по целия свят.

ИСТОРИЯ НА МАНИКЮРА!

Думата "маникюр" идва от латинското. "manus" - ръка и "курари" - означава специално внимание и грижи за пръстите (почистване и полиране на ноктите). Изкуството на маникюра е с много древна история. В съвременен смисъл - това е система за грижа на ръцете, което включва грижа за кожата на ръцете , лечебно- рехабилитационни процедури, технологии за боядисване на изкуствените нокти. 

3000 години назад, хората в древния Египет и Китай, са нямали представа за възможностите на съвременния маникюр. Горната част на ноктите са покривали с различни нюанси на червеното, а на простолюдието било позволено да си боядисват ноктите в бледи пастелни нюанси. 

Китайските преди 600 години , предпочитали да боядисват ноктите си в сребро или злато. В древен Китай, боята се приготвяла от восък, яйчен белтък, желатин и гума арабика. По време на династията Мин жените покривали ноктите си с черни или червени бои. А по-късно с цел да се покаже на дължината на ноктите жените си слагали на пръстите накрайници под формата на нокти от злато или сребро, колкото по-дълги били ноктите, толкова по-високо място в йерархията е заемала жената.

В началото на XIX век. в Америка вече са на мода късите нокти бадемова форма. Те ги покривали с ароматизирано масло от червено цвете и ги полирали с мека кърпа. Маникюрът се направел с помощта на метални инструменти, ножици и различни киселини.
Постепенно се подобряват и инструментите за маникюр. През 1830, лекар на име Ситс пръв, използва за ноктите пила от портокалово дърво. Неговата племенница, от своя страна, е предложила цяла система за грижа на ноктите. Тази система е евтина и се разпространява вСАЩ, след което всички жени в Америка, независимо от дохода, бяха в състояние да използват услугите в салоните.

Акрилът бил открит случайно от лекар. След като материалът е в ръцете на майсторите на маникюра, той е широко разпространен, и започва да се развива индустрията за маникюр.

В началото на 20-те години на XX век. С развитието на автомобилната индустрия, която допринася за появата на нови видове бои и развитието на нови видове покрития за нокти. Още от 1925 г., на пазара има розов лак. По този начин, средата на 1920 става известен като ерата на "Лунния маникюр. Розовият лак се нанася само в центъра на нокътя, а останалата част остава свободна.

През 1930г. "Лунния маникюр" поема най-различни нюанси на червеното. В модата навлизат дългте нокти покрити с червен цвят скръгла форма, и напълно покрита ноктна плочка .

Установени марки, които по-късно ще бъдат известни в цял свят. За пример, лабораторията в Гена предоставя течност за премахване на лака, масло за премахване на вътрешната облицовка, затоплящ лосион. Братята Йосиф и Чарлз Revsoni създали дружеството Revlon за непрозрачни лакове на базата не на боите, а на пигмент. Това дава възможност да се различават нюансите на лаковете. Компанията Мах Factor представя гладък лак с цвят на атлаз. По този начин, нюансите на лака вече излизат извън рамките на обичайните червени оттенъци.

През 1937 в Америка се патентова продукт, който позволява да се възстанови и укрепи ноктите.

До 50-те години на ХХ век. маникюрът се превръща във важна част от индустрията за красота. Основи на маникюра започва да се преподава от фризьори.

70-те години на XX век. – Акрилен период на маникюра. Появява се професията маникюрен- дизайнер, специалист, който владееумението пиърсинг върху нокти и рисуване по ноктите.

На сегашния си етап от развитието, маникюрът се издига до нивото на изобразителното изкуство. То започва с епохата на разцвета на професионализма, където се диктува модата, както от професионалистите така и от жените. Маникюрът се счита за неразделна част от образа за успешен бизнес живот.

ТИПОВЕ МАНИКЮР!

За да бъде една жена красива, тя задължително трябва да бъде с красив и добре поддържан маникюр. Това е един стар и все още предпочитан начин за поддържане на ноктите. Първо се изпилват, а кожичките се намазват с омекотяващ крем. Ръцете се потапят в топла вода със сода, след което кожичките по-лесно се отделят от нокътя и се изрязват с ножички.
Повърхността на нокътя се полира и се нанася основа. Пръстите се намазват със специално масло за укрепване и заздравяване на нокътната плочка.Най-сложното при класическия маникюр е отделянето на кожичките. Ако се извърши неправилно, може да се получи възпаление.Затова по-добре е да се доверите на специалист, който да извърши процедурата и да допълни маникюра с масаж.
   ЕВРОПЕЙСКИ
    На Запад класическото лакиране на ноктите е голяма рядкост. Там предпочитат безопасния във всички отношения “сух маникюр”. Това, което го прави съвсем различен, е, че кожичките не се отлепват и изрязват. Първо се нанася омекотяващ крем и кожичката се избутва с дървена шпатулка. След нанасянето на лака се използва масло, забавящо растежа им.
    Европейският маникюр не може да направи ноктите идеални отведнъж, необходими са поне 5-6 процедури. Подходящ е за дами с близко разположени кръвоносни съдове и много деликатни кожички. Напълно е възможно да се справите и сами с този маникюр, стига да разполагате с необходимите кремове и масла за целта. С тях можете да се сдобиете в аптеките или специализираните магазини. Всички сериозни марки предлагат такива продукти.
    Ако сте решили да го правите в салона, тогава вкъщи редовно масажирайте кожичките със смекчаващо средство.
   ФРЕНСКИ
    Колкото и да е странно, този вид маникюр се е появил преди 30 години, но не във Франция, а в Холивуд. Благодарение на своята универсалност бързо става популярен по целия свят. Формата на нокътя е квадратна или полуквадратна. В края на нокътя се нанася бял лак, а по цялата му повърхност прозрачен или телесен.
    Счита се, че в домашни условия е трудно да се направи френски маникюр, но пък вече се продават специализирани моливи и лепенки, помагащи съвсем точно да се нанесе лака. Добрият майстор може с помощта на френския маникюр да коригира формата на ноктите и така да прикрие някои недостатъци.

Аквариумният дизайн
предполага изпълнението на украсата в центъра на нокътя. Маникюристът  по време на процедурата на увеличаването на нокътя, създава рисунка с цветна акрилова пудра, украсява с изкуствени камъни и брокат, /ако композицията предвижда използването им/, след което нокътят се лакира с акрилово покритие. Полира се и се придава естествена форма. Покритието е също толкова гладко като естественото, без дизайн. Предимството на този дизайн, че той е доста издръжлив. Ще му се радвате толкова, колкото издържат дългите ви нокти. Отгоре такъв нокът може да се покрие с лак, а ако решите да го премахнете, то ще откриете все същата украса.

 Обемният дизайн
се прави на готов удължен или естествен нокът пак все със същия акрил. Съществуват две технологии на обемния дизайн. При изпълнението на едната от тях рисунката се прави непосредствено върху нокътя. Този дизайн изглежда като обемна картинка и като аквариумният  дизайн също така е траен. По другата технология козметикът предварително приготвя отделните елементи на орнамента / различни цветни листа и т.н./, след което композицията се формира върху нокътя. Дизайнът, изпълнен по тази технология е много красив, но за съжаление е краткотраен. Обикновено издържа 2-3 дни. Като правило, подобен маникюр е подходящ за сватба или друго важно тържество.

   КИТАЙСКИ
    Формата му също е квадратна, различава се от френския само по оцветяването.
    Краят на ноктите се лакира в един цвят, а останалата част – в друг. След като засъхне тази основа, с много фина четчица върху ноктите се рисуват най-различни фигури – цветя, орнаменти и др.
    Китайският маникюр обаче е подходящ само за идеално поддържани ръце с дълги добре оформени нокти.
   СПА
    Процедурата е необикновено приятна и много полезна за кожата на ръцете и ноктите и всички нейни етапи се съпровождат с масажи.
    За начало – топла ваничка на края на пръстите с морски соли и специално подбрани ароматни масла. След това се нанася пилинг, който се отмива с хладка вода. И накрая – овлажняващ крем. Ако ноктите не са били поддържани преди това, се прави предварително сух маникюр. Всичко това е напълно осъществимо и в домашни условия.
   ИЗКУСТВЕНИ НОКТИ
    Добър за тези, които искат да се сдобият с дълги нокти “тук и веднага”. Не е препоръчителен, ако ноктите ви са слаби и чупливи.
    Ако ви предстои важно мероприятие, под изкуствените нокти можете да скриете всички дефекти. Много често се използват акриловите нокти. Трябва да се знае обаче, че акрилът е вреден материал – ноктите под него не дишат, пожълтяват и се цепят. В най-добрият случай преди да пристъпите към изкуствено удължаване, трябва да ги заздравите.
    Има и други методи,както и други материали, но трябва да знаете, че изкуствените нокти не бива да се носят твърде дълго, за да не залинеят истинските.

   СЪВЕТИ


   1. Обезателно се консултирайте с кожен лекар, ако забелязвате, че ноктите ви се чупят или кожичките около тях се лющят често. Възможно е това да сигнализира, че нещо в организма не е наред.
   2. Ако ноктите ви жълтеят, това значи, че сте прекалили с използването на тъмни лакове. Периодично давайте на ноктите почивка от лака и не забравяйте да слагате основа преди лакиране.
   3. При домакинска работа задължително използвайте ръкавици за целта.
   4. Състоянието на ноктите и кожичките може да се подобри с редовни масажи и ванички, в които са добавени ароматни масла. Например: 20 мл зехтин или масло от жожоба, по 2 капки масло от чаено дърво, лимоново и розово масло. Потопете за пет минути върховете на пръстите, а после масажирайте. За да има добър резултат, правете ваничките два пъти седмично.
   5. Ако искате да укрепите чупливите нокти, през ден втривайте в тях лимонов сок.

ИСТОРИЯ НА ЛАКА!


Запитвали ли сте се от къде води началото си изкуството да се лакираме? На тази тема сме чували редица теории,затова прилагаме по-долу всичко чуто. Не можем, а и няма как да гарантираме за достоверността на всички чути теории, но те звучат така:

Лакирали са се още в древен Египет, където са използвали къна в ярки цветове. Това се случва преди около 6000 годни. Египтяните са втривали къна с ярки цветове в ноктите си и колкото по-ярък е бил цвета, толкова по-високо положение е заемал налакирания.
В Китай използвали лак преди 5000 години като дължината на ноктите била модерна и от голямо значение. Дългите нокти на жените от аристокрацията били ясен знак за това, че те не се занимават с ръчен труд. Не само жените, но и мъжете в Китай носели дълги нокти като символ на мъжественост и защита от злото. 

Във Вавилон благородниците са покривали със златни пластири ноктите си преди около 4000 годни.
Друга версия, която се среща за появата на традицията жените да се лакират гласи, че лак за нокти са използвали леките жени в миналото, за да скриват оцветяванията по ноктите си от различни болести, с които са се заразявали. Те използвали предимно червеният цвят лак, който най-плътно покривал ноктите и с помощта, на който най-добре се прикривали.

Римляните използвали лак за нокти направен от животинска мазнина и кръв, днес консистенцията на лака е далеч по-различна, но при избора на лак сред изобилието трябва да подбирате марките по качеството на съставките им. 
В тази статия ще изложа някои познати Ви, но предполагам и не дотолкова познати марки. Няма да успея да обхвана всички марки, но поне основните най-широко разпространени и тези, които не са толкова много разпространени, но имат претенцията за високо качество, така че да можете да подберете най-подходящата за Вас марка. Предполагам, че избора Ви ще зависи от качеството на лака, цветовата гама, продуктите за ръце и нокти, които марката предлага, но и от цената. Напълно възможно е да сте направили своя избор доста по-рано, но ще се радваме да бъдем полезни, ако все пак не сте наясно с всички марки и това, което те предлагат. Едни от най-широко разпространените видове лакове са от марките Golden Rose, Classics и miss Selene.

Американските лакове OPI и младежката серия на марката OPI - Nicole by OPI. Можете да ги намерите в повечето салони за красота, тъй като марката лакове се наложи в маса от студията за красота и особено в добрите салони за красота, тъй като цената им е значително по-висока, както и качеството. Лаковете на OPI можете да намерите вBeauty зоните на моловете или да ги поръчате през сайта им. Цената на един лак е 19 лева. Предлагат тематични колекции от красиви цветове лакове. Ако искате да научите повече посетете сайта им, който вече е и на български език.

„Красота до върха на пръстите” пък е мотото на известната Швейцарска марка Mavala Switzerland, която предлага заздравители, лечебни масла за нокти, избелващи продукти, подхранващи кремове за ръце и много други продукти и аксесоари  за маникюр. Тези продукти са подходящи за професионална употреба и са от висок клас. Можете да ги намерите в по-добрите и големи козметики и аптеки, както и директно чрез техния вносител на адрес.

Срокът на годност на лаковете е обозначен на всяка опаковка. Добре е да го проверявате преди да си купите лак. Повечето лакове се сгъстяват бързо и изсъхват. В случая вличние оказва и времето, когато е топло лаковете се сгъстяват най-много. Спокойно можете да използвате разредител, за да не се налага често да изхвърляте и подменяте лаковете си. Скъпите лакове са по-дълготрайни и бихте могли да ги ползвате значително по-дълго време, ако използвате разредител, за да добивате желаната плътност. Можете да направите и друго, да си купите по-евтин лак, но по-скъпа основа и топ-лак, така ноктите Ви ще бъдат защитени, лака от бързо излющване също.

КАКВО РАЗКРИВАТ НОКТИТЕ НИ!

Красивите и поддържани ръце и нокти са верен признак за здравето, във всеки един аспект. За това говорят и специалистите по маникюр и нейл-арт. По външния вид и структурата на ноктите те умеят да определят не само физическото състояние на клиента си, но и степента на емоционалното му напрежение.

Защото всеки дисбаланс в организма, неправилното хранене и недостига на витамини се отразява на състоянието на кожата на ръцете и ноктите. За това, какви тайни се крият под кутикулите и как се съставя диагноза по ноктите ще разкажем сега.

Диагноза по ноктите. Тайните под кутикулите
Китайските лечители в продължение на хилядолетия са изучавали ръцете на пациентите си с такова внимание, с каквото съвременните медици изследват рентгеновите
 снимки и томографи, защото са били убедени: по вида на ноктите с голяма точност, отколкото по други признаци, може да се разбере състоянието на вътрешните органи.

За седмица ноктите се удължават с малко по-малко от милиметър, като най-бързо расте този на средния пръст на дясната ръка, а на лявата го прави по-бавно. В студеното време на годината те образно казано изпадат в сън, като растат не така бързо, както през лятото, защото метаболизма е забавен, витамините са недостатъчно, а нивото на хемоглобина в кръвта спада. И тогава на нокътните пластини се появяват видими признаци.
 
Ако на ноктите на някой от пръстите постоянно се появява една и съща черта или драскотина, или той през цялото време се разцепва или чупи на определено място, това не е досадна случайност, а подсказка на организма, че се бори с определено неразположение или заболяване.

Белезите по нокътя на палеца свидетелстват за недостатък в дихателната система, на показалеца – за заболявания на дебелото черво, на средния – за нарушения при кръвообращението, на безименния – за нервни и ендокринни заболявания, а на кутретата – за патология на тънките черва и сърцето.

И ето кое е интересното – предупредителните знаци от подобен род възникват дълго преди понижение на самочувствието и появата на първите клинични симптоми на развиващото се заболяване, като по ноктите могат да се определят с голяма точност повече от две дузини заболявания.

Ако ноктите са  покрити с бели чертички? Според онихомантите (специалисти по гдаене на нокти) това се смята за благоприятен знак, докато медиците не виждат в него нищо хубаво. Ако оставим нещата така, ноктите ще станат меки, чупливи и ще започнат да се разслояват.

Направете си кръвно изследване (от пръста), за да изключите дефицит на желязо, а ако резултата бъде в норма, направете биохимично изследване (от вената) - определяне на нивото на калций в кръвта и денситометрия - измерване на костната плътност. Скритият дефицит на калции заради недолюбването на млечни продукти и честото спазване на диети е сериозен женски проблем, но трябва да се попълнят запасите му и ноктите ще възвърнат добрия си вид.

Напречните бразди на ноктите показват дефицит на цинк, от който страдат основно вегетарианците, или тези с нарушения във функциите на стомаха, червата, черния дроб, бъбреците и други вътрешни органи.

А надлъжните вдлъбнатини показват, че в тялото тлее продължителен възпалителен процес.
Грапавите нокти са следствие или на гъбично поражение (
онихомикоза), а също и метаболитен синдром, захарен диабет и други нарушения на обмяната на веществата.

А ако са характерни вдлъбнатини и драскотини, които приличат на убождане от игла, като придава на нокътя вид на напръстник, това е признак за псориазис. Така, че проверете нивото на захарта и холестерола в кръвта и се консултирайте с дерматолог.

КАКВО МОГАТ ДА ПОКАЖАТ НОКТИТЕ!

Според психолози и дерматолози, формата и състоянието на ноктите може да каже много за вашия характер и здраве. Роговия слой (кератин), които се състоят ноктите, представлява особенна материя, образуваща се подобно на формирането на кожате и косата. Тъй като този слой се влияе от органите на кръвообращението, по вида на неговата повърхност може да се прецени за нарушения в организма. Освен това, психолози са открили че формата на ноктите - ни казва за определени черти в човека.

Хората с нокти с формата на "лопатка" често са класифицирани като много енергичени, реалистични хора. Техната свръхактивност може да се неутрализира със спокойни и релаксиращи упражнения и йога.

Четириъгълните нокти показват се собственика им е дисциплиран и сдържан човек с добър самоконтрол обичащ реда. За този тип хора за релаксация на мускулите и нервите са подходящи масажи на главата и вратът и краката.

Овалната и ..... (конусовидна) форма се среща често сред хората на изкуството, притежателите й често са лабилни хора които са лесно приспособими към всяка обстановка и среда. Тези хора трябва да следят състоянието на дихателните си пътища. Те могат да укрепят своите слаби страни чрез подходящи гимнастически упражнения.
Неравните нокти се срешат при хората които са егоцентрици, раздразнителни, нетърпеливи и алчни. За да се отърват от тези качества ще им помогне лека терапия с помощта на специални техники.
Вдлъбнати нокти често се срещат при хората, които са склонни към нервно изтощение. Могат да го избегнат с консумирането на храни с високо съдържание на витамини В15, D и Е и цинк.
Ноктите набраздени с надлъжни ивици може да показват липса на витамини или нарушение на стомашно-чревната функция, като може да са знак за възпалителен процес. Хората с такива нокти трябва да приемат витамин Е и витамини от група B. Освен това е много важно да следят за чревни проблеми!

Напречните канали се появят след инфекциозни заболявания (например, грип, жълтеница), или след операция, а също и след продължителна диета.
Лечението се крив в това, че веднага след като причината се отстрани, и чрез нормален хранителен режим, когато организма отново се възстанови, вдлъбнатините постепенно ще изчезнат от самосебе си.

Белите петна по ноктите могат да се дължат на различни причини: липса на калций, хормонален дисбаланс, физическо въздействие.

Лечение: Преглеждане от лекар за поставяне на диагнозам както и да не използвате остри инструменти за маникюр.

Разслояването на ноктите може да говори не само за гъбични заболявания от различно естество, но също и въздействието на домакински почистващи препарати.

Това, което ще ви помогне е да покривате винаги ноктите си с лак, той ще ги защити, не бива да забравяте и гумените ръкавици когато чистите.При съмнения за гъбична инфекция, се консултирайте с лекар.

Промяна на цвета на ноктите може да бъде причинени от никотин, проблеми с черния дроб, жлъчния мехур, инфекциозни заболявания, но може да възникне от постоянен или нискокачествен тъмен лак за нокти.

Лечение: при пушене ползвайте цигаре, така ноктите няма да имат директен контакт с никотина и няма да пожълтяват. Винаги ползвайте основа за лак за нокти. Ноктите могат да се изсветлят с лимонов сок или с внимателно пилене с финна полираща пила за естествени нокти. Ако имате съмнения за заболяване се консултирайте с вашия лекар!

ЕDGE

През последните години маникюрът далеч не е просто маникюр. Вече свикнахме да виждаме красиви нокти – истински произведения на изкуството.

За специалните поводи или за ежедневието различните техники за Nail art могат да направят ноктите ви
 единствени и неповторими.

В тази тема ще ви запозная с една много атрактивна и артистична форма на ноктите наречена ЕDGE:

Този креативен и изключително ексклузивен дизайн на нокти е създаден и лансиран от Валентина Денисенко.

Граница на съвършенството - така нарича формата на ноктите ЕDGE създателката им.
И наистина силуета е много хармоничен, а дизайна изключително артистичен. Особено подходящ е за специален повод – маникюр за булка например.

Идеята се е родила през 2006-та, а самата Валентина Дисенко идва в България миналата година като гост на "Арена professional" и жури на поредния национален конкурс за ноктопластика.


Формата EDGE се постига чрез моделиране с акрилни гелове. Този специален вид ноктопластика се отличава с ръбче по цялата дължина на нокътя.


Ноктите имат триъгълна форма с добре изразен правилен ръб, който може да е по-остър или леко заоблен.



Не е задължително ноктите да са много дълги. Дължината им зависи от предпочитанията на собственичката им разбира се. Въпреки, че много дългите нокти с edge форма изглеждат по-атрактивно, по-късите са по-практични и подходящи за ежедневието.

Маникюрът с edge форма може да е прозрачен:

Или в бяло и телесно (наподобяващ френски маникюр)


Самия дизайн на ноктите с форма edge може да е по-семпъл или да има различни декорации – 3D елементи, рисунки, лепенки и т.н.

Kакво ще кажете, харесват ли ви?

Специалистите казват, че да се направят нокти с форма EDGE не е много трудно, особено за онези, които добре владеят техниките за ноктопластика.

АНАТОМИЯ НА НОКЪТЯ!

АНАТОМИЯ НА НОКТИТЕ
Ноктите, както и космите, мастните и потните жлези, са кожни придатъци с епителен произход.
Ноктите са в близка анатомична връзка с фалангите, които от своя страна определят формата и извивката на нокътя. Дермата на нокъ
тният апарат представлява фиброколагенозна мрежа, в която липсва хиподерма и пилосебацеен апарат. Разположена е в малък участък между две твърди структури - нокътната плочка и фалангата. В сравнение с епидермалните кератиноцити, нокътно-матриксни кератиноцити са по-големи и имат висока пролиферативна структура.
Ноктите на краката са по-дебели и растат по-бавно от ноктите на ръцете. Пълната замяна на нокътната плочка на ръцете настъпва от 6 месеца - за ноктите на ръцете до 18 месеца - за ноктите на краката.
Структура на ноктите
Нокътният апарат има пет анатомични региона:
1) нокътна плочка;
2) проксимална нокътна гънка;
3) нокътен матрикс;
4) нокътно легло и
5) хипонихиум.
Проксимална нокътна гънка, нокътен матрикс, нокътно легло и хипонихиума са специфични епителни образувания.
Нокътна плочка
Ноктите представляват плътни, рогови плочки - lamina ungualis, разположени са върху дорзалната повърхност на крайните фаланги на пръстите. Те са прозрачни със светлорозов цвят и гладка, конвекситетна повърхност, която може да има напречни набраздявания - стрии на Beau. Тези напречни набраздявания се увеличават с възрастта и могат да се използват за юридическо разпознаване.
Формата на нокътните плочки е правоъгълна, дебелината им е различна и зависи от възрастта, пола, вътрешни и външни въздействия. Предния край на нокътната плочка е свободен - margo liber, докато задния - margo occultus, и страничните - margines lateralis, са покрити с нокътна гънка - vallum unguis, при което се образува бразда - sulcus unguis.
На нокътя се различават corpus unguis и radix unguis. В задната част на нокътната плочка се вижда бяла дъга, наречена lunula. Нокътната плочка лежи върху нокътното легло - lectulus unguis.
Нокътните плочки са съставени от плътно прикрепени вроговени кератиноцити (онихоцити). Голяма част от нокътната плочка произхожда от нокътно-матриксния епител. Подобно на корнеоцитите на епидермиса и трихоцитите на косменото стъбло, онихоцитите на нокътя са съставени от кератинови влакна. Между 80 и 90% от кератиновите влакна на нокътната плочка са твърди. Други съставни части на нокътните плочки са вода, липиди, следи от желязо, цинк, калций, липиди от 0,1 % до 5 %. Съдържанието на вода в нокътната плочка е около 7-18 % . Съдържание на вода под 7 % е причина за чупливост на ноктите. Съдържание на вода над 30 % води до помътняване и омекотяване на ноктите. Нокътната плочка е 1000 пъти по-пропусклива за вода от кожата, а в резултат на високата порьозност нокътната плочка може да се хидратира и дехидратира много лесно.
Хомогенния розов цвят на нокътя се дължи на подлежащите капиляри. На някои от ноктите, особено палеца, в проксималната част на нокътната плочка има полулунен регион - лунула. В тази област прикрепването на нокътната плочка е по-слабо и в тази област е по-лесно проникването на микроорганизми, както и увреждане от физични фактори.
На свободния ръб на нокътната плочка има тънка, трансверзална белезникава ивица, наречена онихокорнеална ивица. Тя е много важна анатомична бариера за външни въздействия. Нейното нарушаване води до дистална онихолиза (отлепяне на нокътната плочка).
Дори и след смъртта ноктите продължават да растат. Този феномен се дължи на свиване и е подобен на постморталното нарастване на брадата. Бавния растеж на нокътната плочка я прави архив за патологични процеси, които са се случили преди месеци.
Проксимална нокътна гънка
Голяма част от нокътната плочка е видима, само 1/3 от нея е покрита от проксималната нокътна гънка. Роговият край на тази гънка формира епонихиума. Дорзалната част на проксималната нокътна гънка продължава в кожата на гърба на ръката. Подлежащата дерма съдържа капиляри. Тези съдове се увреждат при автоимунни заболявания. Вентралната част на проксималната нокътна гънка продължава в нокътния матрикс и се прикрепва към нокътната плочка.
Нокътен матрикс
Нокътния матрикс е с клиновидна форма. Съставен е от високо специализиран епител и условно може да се раздели на проксимална и дистална част.
В нокътния матрикс се срещат Лангерхансови клетки - основно в супрабазалните слоеве на проксималния нокътен матрикс и Меркелови клетки. Броят на Меркеловите клетки е възрастово зависим и те са повече на брой при плода, отколкото при възрастни индивиди.
Нокътно легло
Нокътното легло лежи под нокътната плочка като започва от дисталния ръб на лунулата и достига до ониходермалната връзка. Здравото свързване между нокътното легло и нокътната плочка се дължи на кореспондиращите лонгитудинални бразди. Това свързване е толкова силно, че при екстракция на нокътната плочка епителя на нокътното легло остава по долната и повърхност. Нокътното легло определя посоката и дължината на растеж на нокътната плочка, освен това частично допринася за нейната форма.
Меланоцити се откриват във висока плътност в нокътния матрикс, а наличие на маланоцити в нокътното легло е спорно. В контраст с епидермалните меланоцити, които са разположени между кератиноцитите на базалния слой, нокътно-матриксните меланоцити са разположени основно в дисталния матрикс и супрабазално. Меланоцитите на нокътния матрикс на тъмно пигментираната кожа съдържат зрели меланозоми и синтезират меланин, тези на светлата кожа обикновено са в латентно състояние и не съдържат зрели меланозоми. Различни физиологични и патологични стимули могат да активират нокътно-матриксните меланоцити. При азиатци и африканци има дифузна или ивичеста пигментация.
Кръвоснабдяване и инервация на ноктите
Нокътният апарат има богато кръвоснабдяване, което се осигурява от дигиталните артерии, които лежат до фалангите - по 4 артерии за всеки пръст, по две от всяка страна. Уникална анатомична особеност са големите артерио-венозни анастомози на всички места в нокътната единица, с изключение на проксималната нокътна гънка. Тези анастомози могат да бъдат обикновени немодифицирани анастомози или специализирано образувание от съдове - гломусни телца. Те се откриват основно в дермата под нокътното легло ( 90-500/mm2). Представляват инкапсулирани овални структури с дължина около 300 μm. Гломусните телца съдържат извити артериални и венозни съдове, нерви и капсула, която е формирана от модифицирани, големи, холинергични мускулни клетки и холинергични нерви. Гломусните телца осигуряват адекватно кръвоснабдяване на периферията на пръстите дори и при студ.
Дигиталните артерии се съпровождат от чифт дигитални нерви. Терминалните им разклонения инервират нокътното легло и нокътния матрикс, а дисталните им разклонения инервират периунгвалните тъкани чрез множество нервни окончания, а с най-висока плътност в нокътните гънки. Тази богата инервация обяснява и силната болка при нараняване на пери- и субунгвалните тъкани.
Равитие на ноктите
Ембриологичното развитие на нокътния апарат започва по време на 9-та гестационна седмица. От същия примитивен епидермис, от който водят началото си космите и потните жлези. Ноктите се използват като диагностичен критерий за определяна на срока на бременността. Счита се, че за развитието на ноктите, както при космите е отговорно невроектодермално-мезенхимно взаимодействие.

ПАРАФИНОВА ТЕРАПИЯ!

ПАРАФИНОВА ТЕРАПИЯ
Облечени сте стилно, внимавате за фигурата си, лицето ви е поддържано и обгрижвано. Вие създавате прекрасно впечатление на околните с цялостната си визия, но именно този е моментът да обърнете внимание на детайлите. Известната актриса Катрин Деньов казва, че “ако маникюрът и педикюрът на една жена са перфектни, то дори не е задължително тя да е с прическа или грим” . Ръцете са тези, които обикновено мога да издадат възрастта на жената. В ежедневието кожата 
на ръцете е подложена на голям стрес- чистене, миене (с препарати, които имат насочеността да разграждат бързо органичните отпадъци от храната, а нашата кожа има именно органичен състав). Кожата на ръцете се покрива с червени петънца, бели се и изглежда възпалена.Студът вреди допълнително на изложената на обичайния стрес кожа. Тук е моментът да опитате парафиновата маска за ръце. Така ще подарите няколко минути удоволствие на ръцете- направете го за тях. Тази маска е една от най- разпространените процедури по козметичните салони. Често можете да я получите като услуга към маникюра тя е много популярна поради приятните усещания, които създава и мощното си регенериращо действие.


Процедурата не е никак сложна и може всеки да я приложи вкъщи. Започнете подготовката, като измиете ръцете и ги ексфолирайте. Когато приключите с тези процедури може да започнете с парафиновата терапия. За целта ви е необходим течен парафин, който да загреете във ваничка на водна баня. Когато температурата му се покачи без да кипи го дръпнете от котлона. Изчакайте няколко минути температурата му да стане поносима за тялото, а докато чакате намажете ръцете си с колагенов крем, който е богат на витамини. Потопете ръката си в парафина и задръжте за малко. После пъхнете ръката си в ръкавица и изчакайте 20 минути. Ако нямате подходяща бархетна или хавлиена ръкавица може да постигнете същият ефект, като завиете ръката си в прозрачно фолио и после я покриете с кърпа. Така ще удължите процедурата и ще забавите изстиването на парафина.


Ще установите как бързо изчезват зачервяванията, лющенето и нездравия вид. Намазването с богат на витамини крем и загряването с парафина придава сияещ вид на кожата. Кожата на ръцете става много нежна и приятна на допир.


Истински красивата жена е жената, която се грижи за себе си от глава до пети. И тук е момента да споменем, че парафиновата маска за ръце може да се прилага и за краката (прекаленото затопляне трябва да избягват хората с високо кръвно).


Парафиновата терапия в козметиката е една от най- приятните процедури. Топлината се разлива по цялото ви тяло. Топлият парафин оказва и лечебно въздействие, той се използва при наличието на артрит, премахва възпалителните процеси и ненужните соли. Лечебният ефект на парафина се обуславя от топлинното му, химическо и механично въздействие. В резултат на топлинното въздействие се усилват обменните процеси и посредством това и образуването на биологически активните вещества. Тази процедура стимулира процеса на регенерация и увеличава количеството на функциониращите капиляри. Топлината на парафина спомага да се намали болката в ставите, стимулира притока на кръв на мястото, където е поставен. Топлината разпуска мускулите и прави парафиновото лечение подходящо за начало на масажна процедура или друга физическа терапия. Поради топлината се отделя голямо количество вода от кожата, но парафина не дава възможност тя да се усвои и епидермисът се овлажнява отново.


Топлата парафинова терапия е много подходяща за кожата, която е пострадала от студа. Може да се използва като терапия аз кожа с възрастови изменения, като овлажняваща процедура за обезводнена кожа, а също така и за артритни проблеми.


Топлата парафинова терапия се използва широко и се препоръчва от специалистите в областта н артритните заболявания и физиотерапията едновременно с топлинният ефект от прилагането на парафина може да се наблюдава и механичното му (компресово) въздействие.


Парафиновата процедура е много проста за изпълнение, но пък ефектът е видим моментално.

ХИМИЧЕН ПЕДИКЮР!

Химичен педикюр
Процедурата химичен педикюр осигурява пълна грижа за краката и по нищо не отстъпва на стандартния педикюр. Той се характеризира с някои особености - няма накисване на краката, изрязване и изпиляване на стъпалото. Химичният
педикюр е особено подходящ за хора със сухи и склонни към загрубяване ходила. Продуктите са обогатени с екстракти от лечебни билки, витамин Е и подхранващи масла. Този метод дава възможност за бързо и лесно третиране на краката, а процедурата осигурява спокойствие и безгрижие за клиента.

Първа стъпка
Почистваме краката с мокри кърпички и нанасяме от терапевтичния сапун. Масажираме, докато се разпени сапунът за около 30 секунди. Обираме пяната с мокри кърпи и подсушаваме, по този начин дезинфекцираме и освежаваме краката.

Втора стъпка
Върху специални кърпички нанасяме пилинг лосион за разграждане на натрупванията. Поставяме ги върху петите и предната част на ходилото. Увиваме краката с фолио. Оставяме да действа препаратът около 15-20 минути.

Трета стъпка
С помощта на клещи изрязваме ноктите или ги оформяме с тънка пила, като внимаваме да не оставяме ъгълчета (така предотвратяваме врастването на ноктите).

Четвърта стъпка
Слагаме специален омекотител за кожички. С помощта на избутвач много внимателно избутваме кутикулата. Мъртвата кожа и стърчащите сухи кожички около ноктите се подрязват. Почистваме под ноктите.

Пета стъпка
Сваляме фолиото и кърпичките. Със специален затъпен скалпел започваме да отстраняваме разградената загрубяла кожа. По този начин се премахва цялата мъртва кожа, без да се налага използването на кюрета, електрически пили, пемзи. Почистваме остатъците от продуктите с мокри кърпички.

Шеста стъпка
Масажираме краката с хидратиращ и омекотяващ крем. Масажът подобрява оросяването и кръвообращението, премахва умората, като оставя усещане за лекота и релакс.

НАЙ-СКЪПИЯТ ЛАК В СВЕТА!

Прочутата бижутерийна марка Azature, известна със своите черни брилянти, представи в Лос Анджелис най-скъпия в света лак за нокти - Azature Black Diamond. Това е истински брилянт сред лаковете и не само в преносен смисъл.
Този лак за нокти има фирмения за Azature черен цвят и невероятен блясък. Това, което наистина удивлява и пленява, е, че в състава си включва скъпоценни камъни.

Този шедьовър струва 250 хиляди долара и съдържа 267 карата черни брилянти. Невероятният лак е произведен само в една единствена бройка.

НОКТОПЛАСТИКА С ГЕЛ!

Знаете колко е трудно да имаме идеални нокти, затова тук на помощ се появява методът за удължаване на ноктите наречен ноктопластика. Има няколко метода за изграждане на нокти.

При ноктопластиката с гел за получаване на еднакво дълги нокти с една и съща форма се използват следните два метода:

  • изграждане на ноктите с UV гел - използват се форми, по които се изгражда нокът с гел до желаната дължина и се изпича гела; 
  • удължители + гел - на къси естествени нокъти се лепят удължители от средата към свободния край на ноктите, отгоре се запечатва с няколко слоя UV gel, който се изпича, за да се втвърди;

На някои жени се постаея гел на етстевените нокти без удължаване, целта е ноктите да се заздравят. Подходящ метод е за хора с много меки и чупливи нокти, които не желаят удължаване, но трайността на гела върху нокъта е индивидуален и  много относителен период от време. Възможно е гела да не се садържи изобщо въпреки обезмасляване, тъй като няма никакво изкуствено покритие, за което да се захване гела
.

Направата на ноктопластика изисква няколко основи момента независимо от метода, на който ще се спрете. Това са:
  • скъсяване до минимум и пилене на ноктите в подходяща форма, за залепване на удължител или изграждане с форми за изграждане;
  • дезинфекциране на ноктите;
  • обезмасляване на нокътната плочка преди поставяне на гел или угължители; има хора, на които ноктите се омазняват прекалено много или доста бързо, при тях се налага поддръжка на ноктопластиката на около 2 седмици;
  • използване на продукт, за по-добро захващане на естетсвения нокът с гела, специална смола за нокти наречена бондер, която обаче може и да не се нанся;
При ноктопластиката с удължители и гел се използват различни по форма удължители. Цената им също е различна в различните фирми, които предлагат удължители и можете да намерите удължители както за 0.16ст., така и за 0.24 ст. Те биват прави, извити, универсални, без пилене, къси, дълги, бели за френски маникюр и др.:
Ноктопластиката изисква поддръжка на определено време независимо от метода, с който е направена. Обикновено поддръжка се прави на няколко седмици (2-3 или 4 и повече седмици). Поддръжката представлява  изпиляване на известно количество от стария гел, нанасяне на гела наново, но не както първоначалното нансяне (по-малко количество и по-тънки пластове). Гела се пече в специални UV лампи, за да се втвърди. Има лампи за 4 и 5 пръста и такива за две ръце и крака.
Ноктопластика си правят и хора с много хубава плочка. Няма как да има проблем с ноктите, ако гела се сваки както трябва, затова е най-добре това да става при маникюристка. Ако гела не се свали внимателно при специалист ноктите наистина могат да изглеждат ужасно след свалянето.

С помощта нагела може да се прави перманентен лак било то френски или да се вградят различни сухи цветя, камъчета, перлички и други декоративни материали. Повечето от тези украси могат да се сложат върху гела като се запечатят само с топ лак, но при всички положения няма да издържат толкова време, колкото като се вградят. Върху вградени лак и декорации в гела може да се правят други декорации или да се лакира. Свалянето на лака става само с безацетонов лакочистител. Перманентни декорации или лак се сменят само при изпилване, при направата на поддръжка.

НОКТОПЛАСТИКА С АКРИЛ!

Безспорно е най-добре да отглеждаме едни естествени, здрави и красиви нокти, но ако не можем да ги пуснем или имаме някакъв проблем с ноктите можем да използваме различните методи на  ноктопластика. Относно въпросите на какъв вид ноктопластика да се спрем, преценката би трбявало да е на маникюристката, на която сте се доверили, а Вие като клиент е най-важно да сте доволни и методът да бъде траен и щадящ ноктите Ви.

С помощта на акрилен прах и мономер се изграждат както много тънки и гладки нокти, така и доста дебели и релефни нокти. Акрила не се нуждае от многот пилене отгоре, което е необходимо при изграждането на ноктите с гел и е добра опция за поправяне на спукани или счупени нокти.
Създателите на акрила са взели формулата от зъботехниците, затова миризмата при работа с акрил много наподобява посещението на зъболекар. А  относно въпроса с вредата на акрила ще спомена само това, че макар да са сходни и не напълно еднакви системи, зъболекарите едва ли слагат пломби в устите на хората с вредни за организма съставки. 

Mалко жени могат да се похвалят с хубава, здрава и хармонично оформена нокътна плочка. И тогава идват на помощ маникюристките, които спомогат клиентките да се чувстват комфортно и да не им се налага да си крият ръцете под масата, а да показват произведенията върху ноктите им с радост.
Ноктопластиката позволява на много от тези жени да ходя с изящен маникюр и ръцете им да изглеждат добре. При някои дами с по-мазна нокътна плочка, които нямат време и нерви да се лакират всеки ден, ноктопластиката е едно решение на проблема им. Други имат красив естествен маникюр, но например се случи да счупят един нокът и вместо да отрязват всички останали, за да бъдат с еднаква дължина е истинско удобство с помощта на ноктопластика да се изгради и оправи повредения нокът. Да не забравяме какво щастие е ноктопластиката за тези, които си гризат ноктите, при които дори може да е деформирна не само нокътната плочка, а и кожната гънка наоколо.
За ноктопластиката с акрил често се изтъкват редица плюсове, но и минуси, като това, че се използва киселина, че мономера (течността, с която се работи, за да се сгъсти акрилния прах и да се моделира) има неприятна, остра и силна миризма, че акрила изсушава нокътната плочка и т.н.. Голям плюс на системата обаче е факта, че акрила се сваля само с потапяне на ноктите в ацетон и се спестява пиленето или вероятността от препилване, каквато  са възможни при ноктопластиката с гел.
С акрил се работи на конкурите за маникюр. Маникюристки показват майсторство, невероятни умения и красив дизайн чрез акрила. На нейл арт състезанията може да се прояви страхотна изобретателност и да се направи истински шедьовър с тази система. Важна при работата с акрил е бързината на моделиране, защото акрила бързо се втвърдява сам и след като се втвърди веднъж не може вече да се  моделира.  При тази система не се използва печене в UV лампи както при гела. Четките, с които се работи са с остър връх, а не тъпи и равни каквито са  при работата с гел. Също както при гела, така и при работа с акрил може да се използват удължители или да се изгради нокът изцяло само с акрил и помощта на форми за изграждане. Маникюристката ви трябва да внимава с използването на обезмаслител, който присъства и при двете технологии, защото с него може да се изгори кожата.
Ако се двоумите каква ноктопластика да си направите - маникюристката ви е човекът, който трябва да ви насочи съобразно вашите нокти и състоянието им. Вероятно ще чуете различни мнения, някои "за", а други "против" акрила, затова ви изброихме най-основните обективни истини за ноктопластиката с акрил, а вие сами преценете плюсовете и минусите.
Състоянието на нокътната плочка след сваляне на изкуствените нокти (независимо дали са били с гел или акрил) зависи от начина на поставяне и сваляне на избраната технология.

ТРЕТИРАЩА ТЕРАПИЯ ЗА РЪЦЕ И НОКТИ!

Третиращата терапия за ръце и нокти прониква дълбоко в кожата. Тя цели дълбочинно и богато подхранване с витамини , и масла на загрубяла или състарена кожа.
Третираща терапия в няколко стъпки:
Третиращата терапия е подходяща както за по-възрастна кожа на ръцете, така и за търпяща повече външни негативни влияния, вследствие на специфична професия и работа с увреждащи кожата материали. Дълбочинната подхранваща терапия е изключително полезна и в студеното време, но и за поддръжка на здрави и красиви ръце, които личат веднага при всяко Ваше общуване с хора. Има богат избор от продукти за третираща терапия, които различните фирми предлагат на различни цени. За целта трябва да се спрете на най-изгодната във всяко едно отношение за Вас серия взависимост от нуждите Ви. Обикновено закупуването на цяла серия за третиращ маникюр е малко по-скъп комплект от продукти, но инвестицията си заслужава и Вие сами ще се убедите в това още след първата процедура. В случай, че не Ви се дават накуп парите можете да изпробвате удоволствието от третиращата терапия в някой салон и да релаксирате пълноценно докато се грижат за ръцете Ви.  Добре е да прилагате подобна процедура при специалист маникюрист поради спецификата на процедурата, но можете да я направите и сами вкъщи следвайки следните основни стъпки:
1.Дезинфекцирайте ръцете                 
2.Оформете ноктите чрез пилене в желаната от Вас форма;                                                                                                                                                                                      
3. Поставете крем за почистване на кожички от серията за третираща терапия, която сте избрали;
4. Разтворете едно топче дезинфекциращ препарат, от серията за третираща терапия, в топла вода и потопете последователно ръцете си за по 5 минути всяка в купичката за маникюр;
5. Почистете кутикулите;
6. Втрийте в кожата на ръката почистващият препарат за кожа от серията третираща терапия, с помощта на който ще почистите кожата от мъртвите клетки (както почистваме кожата със скраб при обикновения маникюр);
7. Отстранете продукта с влажна, топла кърпа;
8. В случаи на пигментация по кожата използвайте серум за избелване от комплекта за третираща терапия;
9. Поставете ръцете в найлонови ръкавици или плик, увийте ръцете в горещи кърпи за 10-15 минути или използвайте подгряващи ръкавици.В случай, че се спрете на варианта с кърпите трябва да ги сменяте през определен период с други вече загряни, защото изстиват сравнително бързо. По-добрият избор е да използвате ръкавици, които се включват в електрическата мрежа и поддържат една постоянна, приятно топла температура;
10. Нанесете мазнина за кожички и я втрийте в областта на кутикулите с масажни движения;
11. Нанесете анти-оксидираща мазнина по кожата на ръцете и масажирайте отново;
12. Повторете процедурата с найлоновите ръкавици или пликчета и поставете ръцете в загряващите ръкавици или увийте с кърпи отново за 10-15 минути;
13. Нанесете лосион и разнесете с масажни движения (може да подхраните кожата и до лактите на ръцете); Обикновено този тип лосион овлажнява и подхранва дълбочинно кожата на ръцете след като са се отворили порите от топлинните процедури и е почистен най-горния слой мъртва кожа. Абсорбацията на продукта е пълна и гарантирано дълбочинна;
14. В случай, че решите да лакирате, което не е за препоръчване трябва да почистите добре омазняването по нокътната плочка на всеки един пръст, за да се задържи лака след лосионите; Най-лесно това почистване може да стане като използвате памук напоен с дезинфектант; Имайте впредвид, че въпреки тази процедура лака може да не се задържи дълго върху ноктите Ви след тази процедура; Препоръчително е да използвате само заздравител или да не нанасяте никакъв лак поне до следващия ден; За най-добър ефект изчакайте и си запишете час за маникюр за следващия ден.

Бързо ще забележите разликата от третиращата процедура, но не забравяйте, че за да имате красиви ръце със здрава кожа и конти трябва да повтаряте процедурата, ако не всеки месец в студените дни, то поне през няколко месеца.

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА НОКТОПЛАСТИКАТА!

Прекрасно е да имаме естествен и дълъг маникюр,но за съжаление той трудно се задържа.Затова много жени прибягват до ноктопластиката,която е перфектно решение за този проблем.Изборът на различни видове и типове е голям.Най-новото и най-добро в момента е покритието с акрил,който е с нова формула и много подробен.За разлика от познатите досега,той дава възможности,като релефна и вградена декорация,цветно и брокатено покритие и най-важното,здравина.Колкото до формата на нокътя,все още е актуално френският тип оформяне,въпреки,че от няколко сезона се опитва да се наложи заоблената и дори заострена форма.А за разкрепостените дами навлиза и асиметричното оформяне.

Ноктопластика с акрил

Този вид ноктопластика е много удобна и създава усещането, че нокътя е естествен. Поставени по този начин, ноктите издържат около 3 седмици в зависимост от грижата, която сте полагали за тях.Акрилната ноктопластика днес е изключителна подобрена формула на материалите и включва разнообразие на методи за постигане на изящен маникюр. Ноктопластиката може да се направи, както с изкувствен удължител, така и с изграждане на естествените нокти, също така може да се направи и постоянен френски маникюр.


НЕДОСТАТЪЦИ- Използва се киселина. Съдържат се амини. Пожълтява. Реагира на ацетон и разтворители.

ПРЕДИМСТВА – Твърди нокти, което не винаги е предимство. Ниска цена.

Ноктопластика с гел

Гелът е химически разработен полимер. Не запечатва повърхността, нито пък затормозява биологичното развитие. Изкуственият материал позволява на ноктите да дишат, пропуска влага и не възпрепятства метаболитната активност на кожата под ноктите. За да се направи ноктопластика с гел, трябва предварително нокътят да се подготви с фина пила. Със специално лепило се залепва удължител. Изпилва се границата между естествения нокът и удължителя. Отгоре се нанася гел за моделиране на ноктите. След това същинският изглаждащ гел, който превръща нокътя в стъкло и той става изключително гладък.


НЕДОСТАТЪЦИ - По-висока цена. По-труден за работа.

ПРЕДИМСТВА - Не се използва киселина. Прозрачен и естествен външен вид. Няма неприятни миризми. Не пожълтява. Остойчив на разтворители. Не уврежда естесвените нокти!!!
Ноктопластиката и изграждането с гел е една от най-старите технолигии за изкувствен маникюр, но в днешно време всичко е усъвършенствано за да задоволи претенциите на нашите клиенти. Днес геловете са с нова формула, която дава пластичност и здравина на ноктопластиката. Също така може да се поставя на естевствени нокти за тяхното укрепване.


Ноктопластика с фибро стъкло

Уникална система, която използва копринена нишка, за да създаде невероятно красиви нокти. Те имат забележителна твърдост, без нежелано удебеляване.


НЕДОСТАТЪЦИ - Отнема влагата в нокътната плочка, чрез лепилото. Употребата на Активатир е спорна. Не е възможно постигането на естесвената извивка на нокътя. Структората на фибро стъклото се показва при по-тежка работа. Често пожълтява.

ПРЕДИМСТВА – Ниска цена в сравенение с другите ноктопластики. Изработват се много тънки нокти. Добър за поправяне на спукани или счупени нокти.

Ноктопластика с Full size техника (цял удължител)

НЕДОСТАТЪЦИ - Ограничена устойчивост, така се уврежда естествения нокът. Неестествен външен вид. Отнемане на лагата от естесвения нокът в следствие на лепенето. Опасност от гъбички поради въздушни мехурчета между нокътя и удължителя, които не могат да се избегнат.

ПРЕДИМСТВА – Най-просто приложение. Най-евтин вариант

ГРИЖА ЗА НОКТИТЕ!

Грижите за ноктите на ръцете се наричат маникюр, а за ноктите на краката - педикюр. Маникюрът и педикюра представляват радица от разнообразни процедури, с помощта на които ноктите биват подхранвани, заздравявани и поддържани. Процедурите (маникюр и педикюр) са подходящи и препоръчителни и за мъжете освен за жените, които по правило по-често отделят време и грижи за ноктите си.

Предназначението на ноктите е да защитават крайщата на пръстите от увреждане, да улесняват хващателните движения, и да придават опора на пръстите. За да могат ноктите да извършват нормално предопределените им фунции в организма, трябва да се научим да ги пазим и да се грижм подобаващо за тяхната здравина и красота.

Хигиената на ръцете и ноктите играе важна роля в предпазването от редица заразни болести, тъй като под ноктите могат да попаднат различни болестотворни микроорганизми. Можете да се запознаете по-подробно с начините за предпазване на ръцете и ноктите, както и с обеззаразяването на инструментите, които се използват при направата на маникюр и педикюр в следващата подстраница "Обеззаразяване".
Важни и основни грижи, които трябва да полагате за кожата на ръцете и ноктите си:
  • почистването на ноктите се извършва по няколко пъти на ден с миене на ръцете;
  • подрязвайте свободния край на ноктите на ръцете си на 7-10 дни (мъжете режат ноктите си по-често, жените по-рядко потади обяснимото им желание да имат дълъг и красив маникюр), под ноктите се събира мръсотия и се размножават микрби; имайте впредвид, че когато режете ноктите на кратата си, трябва да го правите в права линия; 
  • изпилвайте ноктите си с пила, за да имате гладки нокти, без неравности по свободния край; формата на ноктите е по-ваш избор, но е желателно ръбовете да са леко заоблени, за да не се драскате с тях, за да не се закачат и да не се чупят лесно;
  • използвайте платнени ръкавици, когато времето е студено; използвайте медицински ръкавици при извършване на работа, при която кожата на ръцете и ноктите може да бъде увредена (миене на съдове с препарати, боядисване и всяка друга работа с химикали); имайте впредвид, че използването на каучукови ръкавиципредпазни кремове, съдържащи различни вещества, които неутрализират вредното влияние на професионалните фактори; такива кремове обикновено са мазни и предпазват и ноктите; може да предизвика алергия на кожата, затова след свалянето им измивайте съцете си от пуграта в тях служеща против изпотяване и използвайте крем за ръцете и ноктите; като предпазна мярка в някои производства вместо предпазни ръкавици се използват
  • при видими проблеми и промени във вида на ноктите е препоръчителен приема на витамини А, С, В-комплекс, Д и минералните съставки желязо, фосфор, калций; те могат да се приемат чрез плодове, зеленчуци, на хапчета и чрез заздравители, кремове и други продукти за ръце и нокти с тяхното съдържание;
          освен основните грижи за ноктите на ръцете и краката могат да се полагат и по-специални като парафинова вана, вана за топъл маникюр или третираща,               подхранваща терапия с различни съставки; подобни процедури се отразяват чудесно на кожата и ноктите, а те от своя страна няма как да не се отблагодарят на   притежателите си с добро здраве и красота, която всеки ще оцени.

ГИМНАСТИКА ЗА РЪЦЕТЕ!



Гимнастиката не само сваля напрежението и умората, натрупала се в ръцете през деня, но и предотвратява деформацията им, която може да се получи при еднообразна работа. Движенията трябва да са противоположни на тези, които се извършват през деня. Например, ако през деня пръстите на ръцете са в сгънато положение, трябва да се правят упражнения за изправяне, и обратно. Изпълнявайте всяко упражнение по 8-10 пъти. Тази гимнастика ще ви отнеме не повече от 5-10 минути. Отначало малко разтръскайте ръцете, а след това въртете китките наляво и надясно. Поставете лактите на масата, свийте и отпуснете китките на ръцете. Сложете ръцете свободно на масата. Бавно свийте китките в юмрук и ги отпуснете.
Поставете лактите на масата. Свийте ръцете в юмруци, след това рязко ги отпуснете, като отместите палеца колкото може по-далече от всички останали пръсти, събрани заедно.
Разгънете дланите и свивайте пръстите по ред, започвайки от кутрето. Отпускайте ги като започнете от палеца.Парафинотерапия
Още в древен Рим горещият парафин се е използвал непосредствено преди масаж в качеството му на отпускащо средство и натурална смазка. Французите го прилагали за лекуване на рани, а по време на Втората световна война британците лекували с него навяхвания, изкълчвания и разтягане на мускулите. Днес парафинотерапията е приятна процедура, при която козметологът поставя на кожата на ръцете топъл парафин, притежаващ висока топлоемкост и ниска топлопроводимост. Кожата понася добре горещия парафин, той не предизвиква изгаряне, дори да е нагрят до 75-80°С. В продължение на дълго време той съхранява топлината, отдавайки я постепенно на кожата. Застивайки, парафинът се свива, обхващайки плътно тъканта. В началото свиването на тъканите е много нежно, но с изстиването на парафина то се увеличава. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, но изстиващият парафин възпрепятства прилива на кръв. Ето защо освободената от него кожа е бледа и гореща при допир. Топлината подпомага разширяването на кожните пори, кръвообращението се подобрява, повишава се тонусът на мускулите и еластичността на кожата, усилва се секрецията на потните и мастните жлези. Изстивайки, парафинът създава условия за равномерен и постепенно нарастващ натиск. Това подпомага намаляването на подпухналостта и отоците. Изстиващият и втвърдяващ се парафин изглажда бръчките и пречи на разтягането на тъканите. Освен козметичен ефект, топлият парафин има и лечебни свойства. Той помага при болки, артрити, ревматизъм. Парафинотерапията обаче не е подходяща за всички. Тя е противопоказана за тези, които страдат от купероза, клаустрофобия, акне, диабет, инфекциозни заболявания, повишено кръвно налягане, а също и за тези, които имат на ръцете си открити рани.

Общо показвания