8.02.2013 г.

ИСТОРИЯ НА МАНИКЮРА!

Думата "маникюр" идва от латинското. "manus" - ръка и "курари" - означава специално внимание и грижи за пръстите (почистване и полиране на ноктите). Изкуството на маникюра е с много древна история. В съвременен смисъл - това е система за грижа на ръцете, което включва грижа за кожата на ръцете , лечебно- рехабилитационни процедури, технологии за боядисване на изкуствените нокти. 

3000 години назад, хората в древния Египет и Китай, са нямали представа за възможностите на съвременния маникюр. Горната част на ноктите са покривали с различни нюанси на червеното, а на простолюдието било позволено да си боядисват ноктите в бледи пастелни нюанси. 

Китайските преди 600 години , предпочитали да боядисват ноктите си в сребро или злато. В древен Китай, боята се приготвяла от восък, яйчен белтък, желатин и гума арабика. По време на династията Мин жените покривали ноктите си с черни или червени бои. А по-късно с цел да се покаже на дължината на ноктите жените си слагали на пръстите накрайници под формата на нокти от злато или сребро, колкото по-дълги били ноктите, толкова по-високо място в йерархията е заемала жената.

В началото на XIX век. в Америка вече са на мода късите нокти бадемова форма. Те ги покривали с ароматизирано масло от червено цвете и ги полирали с мека кърпа. Маникюрът се направел с помощта на метални инструменти, ножици и различни киселини.
Постепенно се подобряват и инструментите за маникюр. През 1830, лекар на име Ситс пръв, използва за ноктите пила от портокалово дърво. Неговата племенница, от своя страна, е предложила цяла система за грижа на ноктите. Тази система е евтина и се разпространява вСАЩ, след което всички жени в Америка, независимо от дохода, бяха в състояние да използват услугите в салоните.

Акрилът бил открит случайно от лекар. След като материалът е в ръцете на майсторите на маникюра, той е широко разпространен, и започва да се развива индустрията за маникюр.

В началото на 20-те години на XX век. С развитието на автомобилната индустрия, която допринася за появата на нови видове бои и развитието на нови видове покрития за нокти. Още от 1925 г., на пазара има розов лак. По този начин, средата на 1920 става известен като ерата на "Лунния маникюр. Розовият лак се нанася само в центъра на нокътя, а останалата част остава свободна.

През 1930г. "Лунния маникюр" поема най-различни нюанси на червеното. В модата навлизат дългте нокти покрити с червен цвят скръгла форма, и напълно покрита ноктна плочка .

Установени марки, които по-късно ще бъдат известни в цял свят. За пример, лабораторията в Гена предоставя течност за премахване на лака, масло за премахване на вътрешната облицовка, затоплящ лосион. Братята Йосиф и Чарлз Revsoni създали дружеството Revlon за непрозрачни лакове на базата не на боите, а на пигмент. Това дава възможност да се различават нюансите на лаковете. Компанията Мах Factor представя гладък лак с цвят на атлаз. По този начин, нюансите на лака вече излизат извън рамките на обичайните червени оттенъци.

През 1937 в Америка се патентова продукт, който позволява да се възстанови и укрепи ноктите.

До 50-те години на ХХ век. маникюрът се превръща във важна част от индустрията за красота. Основи на маникюра започва да се преподава от фризьори.

70-те години на XX век. – Акрилен период на маникюра. Появява се професията маникюрен- дизайнер, специалист, който владееумението пиърсинг върху нокти и рисуване по ноктите.

На сегашния си етап от развитието, маникюрът се издига до нивото на изобразителното изкуство. То започва с епохата на разцвета на професионализма, където се диктува модата, както от професионалистите така и от жените. Маникюрът се счита за неразделна част от образа за успешен бизнес живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания