8.02.2013 г.

НОКТИТЕ ПОКАЗВАТ СКРИТИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!

Ръцете са огледало на културата на човека. В източните култури се смята, че по тях може да се познаехарактерът на човек, а също и психическото и физическото му здраве.


Ноктите са пряко свързани със здравето ни  и всяко заболяване се отразява върху структурата им. Ако те са с розов цвят и гладка повърхност, това е доказателство за нормално оросени крайници. Но понякога по ноктите се получават петна, дъгички и други дефекти, които сигнализират за проблем в организма.



  • ако ноктите ви са твърде сухи, имате нужда от витамин А. Той се съдържа в черния дроб, яйцата и млечните продукти.
  • ако се появят бели дъгички, то не ви достигат протеини или витамин С. Хранителни източници на този витамин са плодовете и зеленчуците, като най-богати са цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут), киви, ягоди, шипки, чушките (червени и зелени), броколи и брюкселско зеле, обикновеното зеле и картофите.
  • силно чупливите нокти, които се цепят вертикално или хоризонтално, алармират за липса на витамин В. Приемането на този витамин в чисто състояние(на таблетки) не трябва да бъде в много големи количества. Месото, птиците и рибата са естествени източници, богати на витамин В.
  • ако ноктите ви са потъмнели, приемайте витамин В12 . Въпреки, че се нуждаем от много малко количество от този витамин (2-3млг), недостигът му маже да доведе до влошено здравословно състояние. Важно е да се знае, че В12 се съдържа само в животинските продукти.
  • ако ноктите ви имат синкав цвят, вероятно имате проблем с белите дробове
  • верикалните и хоризонтални черти по нокътната плочка са белег за проблеми с нервната система
  • ако ноктите ви са прекалено побелели е възможна анемия или проблем с щитовидната жлеза
  • проблем със сърцето показва черно петно на нокътя
Популярното напоследък удължаване на ноктите крие заплаха за здравето, защото един от главните компоненти, който се използва от козметиците при тази процедура, може да предизвика силна алергична реакция с необратими последствия.

Става дума за полимерния препарат метакрилат. За потвърждаването на този факт, американски учени от университета в Сиатъл (Seattle University) са изследвали жени на възраст от 20 до 70 години. Половината от тях са козметички и професионално се занимават с удължаване на нокти, а другите редовно се подлагат на тази процедура. Всички жени са били в допир с веществата, използвани в процеса на тази козметична операция. В резултат на това практически при всички са били констатирани различни видове алергии, най-вече по кожата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания