8.02.2013 г.

КАКВО РАЗКРИВАТ НОКТИТЕ НИ!

Красивите и поддържани ръце и нокти са верен признак за здравето, във всеки един аспект. За това говорят и специалистите по маникюр и нейл-арт. По външния вид и структурата на ноктите те умеят да определят не само физическото състояние на клиента си, но и степента на емоционалното му напрежение.

Защото всеки дисбаланс в организма, неправилното хранене и недостига на витамини се отразява на състоянието на кожата на ръцете и ноктите. За това, какви тайни се крият под кутикулите и как се съставя диагноза по ноктите ще разкажем сега.

Диагноза по ноктите. Тайните под кутикулите
Китайските лечители в продължение на хилядолетия са изучавали ръцете на пациентите си с такова внимание, с каквото съвременните медици изследват рентгеновите
 снимки и томографи, защото са били убедени: по вида на ноктите с голяма точност, отколкото по други признаци, може да се разбере състоянието на вътрешните органи.

За седмица ноктите се удължават с малко по-малко от милиметър, като най-бързо расте този на средния пръст на дясната ръка, а на лявата го прави по-бавно. В студеното време на годината те образно казано изпадат в сън, като растат не така бързо, както през лятото, защото метаболизма е забавен, витамините са недостатъчно, а нивото на хемоглобина в кръвта спада. И тогава на нокътните пластини се появяват видими признаци.
 
Ако на ноктите на някой от пръстите постоянно се появява една и съща черта или драскотина, или той през цялото време се разцепва или чупи на определено място, това не е досадна случайност, а подсказка на организма, че се бори с определено неразположение или заболяване.

Белезите по нокътя на палеца свидетелстват за недостатък в дихателната система, на показалеца – за заболявания на дебелото черво, на средния – за нарушения при кръвообращението, на безименния – за нервни и ендокринни заболявания, а на кутретата – за патология на тънките черва и сърцето.

И ето кое е интересното – предупредителните знаци от подобен род възникват дълго преди понижение на самочувствието и появата на първите клинични симптоми на развиващото се заболяване, като по ноктите могат да се определят с голяма точност повече от две дузини заболявания.

Ако ноктите са  покрити с бели чертички? Според онихомантите (специалисти по гдаене на нокти) това се смята за благоприятен знак, докато медиците не виждат в него нищо хубаво. Ако оставим нещата така, ноктите ще станат меки, чупливи и ще започнат да се разслояват.

Направете си кръвно изследване (от пръста), за да изключите дефицит на желязо, а ако резултата бъде в норма, направете биохимично изследване (от вената) - определяне на нивото на калций в кръвта и денситометрия - измерване на костната плътност. Скритият дефицит на калции заради недолюбването на млечни продукти и честото спазване на диети е сериозен женски проблем, но трябва да се попълнят запасите му и ноктите ще възвърнат добрия си вид.

Напречните бразди на ноктите показват дефицит на цинк, от който страдат основно вегетарианците, или тези с нарушения във функциите на стомаха, червата, черния дроб, бъбреците и други вътрешни органи.

А надлъжните вдлъбнатини показват, че в тялото тлее продължителен възпалителен процес.
Грапавите нокти са следствие или на гъбично поражение (
онихомикоза), а също и метаболитен синдром, захарен диабет и други нарушения на обмяната на веществата.

А ако са характерни вдлъбнатини и драскотини, които приличат на убождане от игла, като придава на нокътя вид на напръстник, това е признак за псориазис. Така, че проверете нивото на захарта и холестерола в кръвта и се консултирайте с дерматолог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Общо показвания